Over toneelvereniging Fordivedaesje Oppenhuizen – Uitwellingerga

Oersette yn fries

“Fordivedaesje” bloeit al meer dan 40 jaar. Er zijn veel leden, spelende leden en donateurs en er komen nog steeds nieuwe leden bij. De vereniging is opgericht in 1977 door twee talentvolle spelers in Top & Twel: Douwina Bouwhuis en Uiltje F. de Jong. Een jaar later kon het eerste stuk opgevoerd worden: “Lok wat jouwste”. Werden er in het begin noch meestal blijspellen voor het voetlicht gebracht, gaandeweg kwamen er ook serieuzere stukken aan de beurt. En vooral daarmee kreeg de vereniging veel lof toegezwaaid.

Bij de jaarlijkse toneelwedstrijd van Stichting Amateurtoneel Fryslân wist Fordivedaesje Top & Twel tussen 2010 en 2014 door te stoten van de laagste naar de hoogste klasse. In 2010 promoveerde de vereniging van de 3e naar de 2e klasse met de voortreffelijke uitvoering van “De Trije Einepiken” (Agatha Christie’s Mousetrap), geregisseerd door Uiltje de Jong. In 2012 sprong ze naar de 1e klasse met memorabele acteerprestaties in “Ien Fleach oer it koekoeksnêst”, onder regie van Wiesje Jansma-de Vries uit Sneek. En in 2014 kwam de bekroning toen Fordivedaesje promoveerde naar de hoogste “by útstek”-klasse met het emotionele drama “Sneinsbern”, geregisseerd door Freddie Reijenga uit Witmarsum. Met “De Ytkeamer”, een stuk waarin de acteurs meerdere rollen moeten spelen, heeft de vereniging in 2016 opnieuw hoog gescoord en het grote openluchtspel “De Striid”, waarin de legende van het ontstaan van het tweelingdorp werd uitgebeeld, kreeg in 2017 lovende kritieken van de pers.

En dan nu in 2022 een heuse première: Fordivedaesje is de eerste toneelvereniging die “It Deiboek fan Anne Frank”, de Friese vertaling van het Broadway-stuk “The Diary of a Young Girl”, binnen op het toneel opvoert. En dat onder regie fan Rense Rotsma, de man die zelfs naar New York moest reizen om de rechten hiervoor te krijgen.

De filosofie van de vereniging is “voor het dorp en met het dorp”. Dat wil zeggen dat aan de vraag naar luchtige kluchten nog altijd met evenveel plezier wordt voldaan als aan het neerzetten van een psychologisch drama. Het betekent ook dat niet altijd met dezelfde spelers wordt gewerkt, wat natuurlijk tot meer ervaring en hogere acteerprestaties zou leiden, maar dat altijd weer nieuwe spelers een kans krijgen op het toneel. Door die insteek zijn er soms onverwachte pareltjes gevonden.

Om ook de nieuwe generatie zo veel mogelijk bij het toneel te betrekken worden er veel eenakters gespeeld met speciale rollen voor jongeren. Fordivedaesje is dan ook een van de Friese toneelverenigingen met de meeste jongeren op de spelerslijst Het tegenwoordige bestuur wordt gevormd door: Mirjam v.d. Meer, Hans Bergsma, Corrie Fabriek-Metselaar en Herman Rijpkema.


Contact

Mirjam van der Meer
secretariaat.fordivedaesje@gmail.com